FUNTRAC
Functionele MRI en Doppler-echografie bij levende nierdonoren en ontvangers. Een longitudinale studie van donor naar ontvanger: Een pilot-haalbaarheidsstudie.
Introductie
Welkom op de informatiepagina van de FUNTRAC-Studie. Deze wetenschappelijke studie richt zich op onderzoek op het gebied van nierdonatie en -transplantatie. Door deel te nemen aan dit onderzoek helpt u ons om de zorg voor niertransplantatiepatiënten te verbeteren.
Hieronder vindt u een informatieve video waarin de studie op een duidelijke en overzichtelijke manier wordt toegelicht.
Welke vragen willen wij beantwoorden?
Met de FUNTRAC-studie willen wij een drietal belangrijke vragen beantwoorden:
- Wat is het effect van nierdonatie & -transplantatie op de functie van de getransplanteerde nier?
- Kan er een voorspelling gemaakt worden hoe goed een getransplanteerde nier blijft functioneren na de transplantatie, en of er complicaties zullen optreden?
- Hoe goed blijft de overgebleven nier bij de donor werken na de donatie, en hoeveel extra capaciteit kan deze nier inzetten wanneer dat nodig is?
Hoe willen wij deze vragen beantwoorden?
Om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden willen wij twee vormen van medische beeldvorming gebruiken.
- MRI: Dit is een veilige methode die gebruikmaakt van magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van organen en weefsel in het lichaam te maken. Normale MRI-scans kunnen bijvoorbeeld goed laten zien hoe een nier eruitziet. Wij willen echter een methode van MRI gebruiken die ook kan laten zien hoe goed de nier functioneert. Deze techniek maakt gedetailleerde beelden van de nier en kan onder andere de bloeddoorstroming, zuurstofvoorziening, uitwisseling van water en andere functionele aspecten van de nier in kaart brengen.
- Echografie: Dit is een veilige methode die gebruik maakt van geluidsgolven om functies van de nier te beoordelen. Echografie wordt al als standaardzorg ingezet binnen de niertransplantatie.
Naast deze vormen van medische beeldvorming willen wij ook algemene gegevens verzamelen, zoals bloed- en urinewaarden, evenals informatie over eventuele complicaties, om zo onze onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.
Waarom zijn deze vragen van belang?
Na een niertransplantatie is het cruciaal om de nierfunctie nauwkeurig en veilig te kunnen monitoren. In de huidige zorg gebeurt dit via bloedonderzoek en, in sommige gevallen, een nierbiopsie. MRI en echografie bieden een veilig alternatief om de nierfunctie te meten. Deze methoden zijn minder belastend voor patiënten en verkleinen het risico op complicaties.
- Wat is het effect van nierdonatie & -transplantatie op de functie van de getransplanteerde nier?
We weten dat een getransplanteerd orgaan schade kan oplopen, bijvoorbeeld door de transplantatieprocedure zelf of doordat het orgaan tijdelijk van de bloedomloop is losgekoppeld. Dit kan leiden tot schade door een gebrek aan zuurstof (ischemie-reperfusieschade). Op dit moment is er nog geen methode om deze schade op een adequate manier en nauwkeurig te meten een niet-invasieve wijze (zonder het lichaam te betreden middels prikken of opereren). Met deze studie hopen we een antwoord op deze vraag te krijgen met een passende methode.
- Kan er een voorspelling gemaakt worden hoe goed een getransplanteerde nier blijft functioneren na de transplantatie, en of er complicaties zullen optreden?
Stel dat we een methode kunnen ontwikkelen om te voorspellen of er na de niertransplantatie complicaties zullen optreden. Dit zou van groot belang zijn voor de nazorg en eventuele behandelingen.
- Hoe goed blijft de overgebleven nier bij de donor werken na de donatie, en hoeveel extra capaciteit kan deze nier inzetten wanneer dat nodig is?
Naast de uitkomsten voor de ontvanger willen we ook graag onderzoeken hoe het met de overgebleven nier van de donor gaat na de transplantatie. Het doel is om nauwkeurig in kaart te brengen hoe goed de nier die in de donor achterblijft functioneert en of er na de donatie veranderingen in de functie van deze nier optreden.
Wie kan er aan deze studie deelnemen?
Voor de studie zijn we op zoek naar 40 koppels van nierdonoren en -ontvangers met een leeftijd tussen de 18 en 75 jaar oud. U kunt alleen als koppel meedoen aan dit onderzoek. Mocht de donor of ontvanger niet deel willen nemen dan kunt u beiden niet deelnemen aan de studie. Ook kunt u niet deelnemen aan deze studie als u zwanger bent of als u om medische redenen niet in een MRI-apparaat mag liggen (hierover later meer informatie).
Wat kunt u verwachten als deelnemer?
Als donor of ontvanger krijgt u de standaard zorg die hoort bij een nierdonatie of -transplantatie. Door deel te nemen aan deze studie worden er bij u op enkele momenten extra medische beeldvormingen uitgevoerd (Echografie & MRI). Wij doen ons best om deze afspraken zo te plannen dat u hiervoor niet extra naar het ziekenhuis hoeft te komen. Mocht dit in uitzonderlijke gevallen toch nodig zijn, dan krijgt u daarvoor vergoeding voor de reiskosten. De extra momenten van medische beeldvorming zullen nooit uw standaard zorg in de weg staan.
De momenten van extra medische beeldvorming zullen als volgt worden ingedeeld:
*Alle studie gerelateerde momenten van medische beeldvorming worden ingepland op dagen van standaard klinische zorg.
*Alle studie gerelateerde momenten van medische beeldvorming worden ingepland op dagen van standaard klinische zorg.
Wat zijn de risico's van deelname aan deze studie?
MRI en echografie zijn veilige en veelgebruikte medisch beeldvormende methoden. Er wordt bij deze studie geen contrastmiddelen of straling gebruikt. In zeldzame gevallen kan claustrofobie een probleem vormen bij het ondergaan van een MRI-scan.
Sommige mensen mogen in de volgende gevallen geen MRI-scan ondergaan:
- Metalen implantaten of voorwerpen in hun lichaam hebben, zoals pacemakers, aneurysmaclips, cochleaire implantaten (gehoorapparaten), metalen platen, pinnen of schroeven. Deze voorwerpen kunnen door het sterke magnetische veld worden aangetrokken, wat gevaarlijk kan zijn.
- Zwanger zijn, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Hoewel MRI over het algemeen als veilig wordt beschouwd, wordt het vaak vermeden tijdens de vroege stadia van de zwangerschap om eventuele risico’s voor de foetus te minimaliseren.
- Ernstige claustrofobie hebben en daardoor angstig worden in kleine, afgesloten ruimtes. Deze mensen kunnen zich erg ongemakkelijk voelen tijdens een MRI-scan, waardoor de procedure moeilijk of onmogelijk kan worden.
- Boven de gewichtslimiet van de MRI-machine uitkomen. MRI-apparaten hebben een maximale gewichtslimiet en mensen die deze limiet overschrijden, kunnen de scan niet ondergaan.
De onderzoekers van deze studie zullen, in samenspraak met u als patiënt, bepalen of u aan de voorwaarden voldoet om in een MRI te mogen liggen.
Uw privacy en gegevensbescherming
Als u deelneemt aan deze studie zullen wij ervoor zorgen dat uw persoonlijke en medische gegevens strikt vertrouwelijk worden behandeld. De gegevens worden gecodeerd en alleen de onderzoekers hebben toegang tot deze informatie. De resultaten van dit onderzoek zullen anoniem worden gepubliceerd en uw privacy zal altijd worden gewaarborgd.
Wat als u niet wilt deelnemen aan deze studie?
Deelname aan deze studie is vrijblijvend en geheel uw eigen keuze. Of u wel of niet deelneemt, heeft nooit invloed op de standaard zorg die u ontvangt bij nierdonatie of -transplantatie. U kunt te allen tijde aangeven dat u niet wilt deelnemen aan deze studie of stoppen, zelfs als u al bent begonnen met deelnemen aan de studie.
Wilt u deelnemen of heeft u vragen?
Bel dan met 0625651461 of neem contact op met de coördinerend onderzoeker, transplantatiechirurg of nefroloog: